OM formuleert eis tegen Fred B.

Het Openbaar Ministerie (OM) maakt donderdag de strafeis tegen Fred B. bekend. De man vermoordde vorig jaar juli de ouders van zijn ex-vriendin Amanda in hun woning in Middelburg. Hij bracht de 59-jarige Henk en 55-jarige Trees met messteken om het leven.

Fred B. en Amanda hadden een moeizame relatie. Hij beschuldigde haar van vreemdgaan en mishandelde haar. Ook heeft hij een zelfmoordpoging gedaan in Amanda’s woning in Haarlem. Hij heeft zichzelf daar overgoten met benzine en in brand gestoken. Amanda verbreekt de relatie en B. kan dit niet verkroppen. Uiteindelijk escaleert de situatie zo erg dat hij de ouders van zijn ex van het leven beroofd.

B. wordt gezien als een gevaar voor anderen en voor zichzelf. Hij heeft zich sinds hij vastzit bijvoorbeeld al eens geprobeerd te wurgen met zijn dwangbuis. Hij wordt dan ook behandeld als ‘de Nederlandse Hannibal Lecter’. B. wordt met geketende handen en voeten, met een helm op vastgehouden in een isoleercel. Hij verscheen ook geketend op de eerste pro-formazitting.

In een exclusief interview vertellen medewerkers van de Parketpolitie aan Hart van Nederland hoe zij omgaan met dit soort moeilijk handelbare criminelen. Dit interview is vanavond te zien in onze vroege uitzending.

Volg onze verslaggever Erik Bunte, die in de rechtszaal zit, via Twitter: @ErikHartvNL