Olympische helden geridderd

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe, alle dames van het nationale hockeyteam, turner Epke Zonderland, hockeycoach Max Caldas en zwemcoach Jacco Verhaeren zijn dinsdag door Sportminister Edith Schippers benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Zij reikte de koninklijke onderscheidingen uit tijdens de huldiging van de olympische medaillewinnaars in de Ridderzaal in Den Haag.

Wielrenster Marianne Vos en zwemster Ranomi Kromowidjojo kregen het beeldje Chapeau omdat zij goud in de wacht wisten te slepen op de Spelen.

Ondanks het feit dat hij er niet bij was, omdat hij geen medaille heeft gewonnen werd er even stilgestaan bij de prestaties van atleet Churandy Martina. Premier Rutte, die de sporters dinsdag ontving in de Ridderzaal, roemde Martina.

Ook voor de ouders van de sporters was er speciale aandacht. Minister Schippers vroeg om een groot applaus voor hen, omdat zij altijd achter hun kinderen hebben gestaan.

Na de sporters kregen nu ook aan een aantal coaches de eer een medaille in ontvangst te nemen. Zwemcoach Jacco Verhaeren heeft de gouden coachmedaille gekregen. Zilver en brons gingen respectievelijk naar de coach van Epke Zonderland en de coach van hockeymannen.