NS: Donderdag mogelijk vertragingen

Treinreizigers moeten donderdagmiddag- en avond door het verwachte slechte weer rekening houden met vertraging en uitval van treinen. Dat hebben de Nederlandse Spoorwegen woensdag gemeld.

Volgens de weerdiensten trekt donderdag vanaf het einde van de middag een zwaar onweersfront over Nederland. Blikseminslag en zware windstoten kunnen elektrische installaties beschadigen en bij harde wind zijn vallende bomen een risico voor de bovenleiding, aldus de NS. Daardoor is er meer kans op storingen op het spoor. De NS adviseren treinreizigers voor vertrek de meest actuele informatie te raadplegen.

Spoorbeheerder ProRail heeft maatregelen genomen om mogelijke problemen door de zware onweersbuien snel te kunnen oplossen. Zo zullen er drie diesellocomotieven op diverse locaties klaarstaan die gestrande treinen kunnen wegslepen. Ook alle aannemers van ProRail staan op scherp, zei een woordvoerster. Er worden extra ploegen monteurs achter de hand gehouden en monteurs krijgen extra spullen, zoals een kettingzaag, mee.

Volgens de woordvoerster is onweer altijd een lastig weertype, omdat moeilijk is te voorspellen waar de bliksem inslaat. Zo ging het maandagochtend mis in Utrecht. Door blikseminslag was het niet mogelijk de seinen en wissels te bedienen. Daardoor reden van en naar Utrecht een deel van de dag amper treinen.

Bron: ANP