Najaarsstorm zorgt voor schade

De herfst is nog maar net begonnen of de eerste najaarsstorm trekt al over ons land. Er komen maandag bij de hulpdiensten veel meldingen binnen van stormschade. Ook het treinverkeer is op bepaalde trajecten verstoord, omdat er bomen op het spoor zijn gewaaid.

Onder andere in Etten-Leur en Roosendaal zijn meldingen binnengekomen van omgewaaide bomen, schade aan auto’s en weggewaaide dakpannen.

Het treinverkeer tussen Roosendaal en Vlissingen is ontregeld door een omgevallen boom. Tussen Ede-Wageningen en Arnhem rijden om deze reden helemaal geen treinen. De Thalys-treinen hebben vertraging tussen Amsterdam Centraal en Breda door de storm. ProRail vreest dat treinen stranden als de storm bovenleidingen beschadigt, daarom is er uit voorzorg een dieseltrein ingezet. Deze kan gestrande treinen wegslepen.

Ook het op de wegen ondervindt het verkeer hinder van het weer. Rond 17.30 uur stond er 220 kilometer kilometer file, twee keer zoveel als normaal.

Het KNMI heeft voor het hele land de waarschuwing code geel afgegeven. De hardste windstoot is tot nu toe gemeten in Hoek van Holland. Daar bereikte de wind een snelheid van 109 kilometer per uur. In IJmuiden stond eind van de middag windkracht 10 en op verschillende andere plekken is windkracht 9 gemeten.

Heb je foto’s of filmpjes van de stormschade? Mail ze naar onze redactie: hart@sbs.nl