Najaar 2012 droog en zonnig

Over één dag begint de winter. Voor meteorologen althans, want voor hen loopt de winter van 1 december tot 1 maart. Het KNMI sluit de herfst daarom vrijdag af en concludeert dat het najaar van 2012 droog en zonnig was.

De temperatuur lag deze herfst gemiddeld rond de 10,5 graden Celsius en dat is vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde. De zon liet zich iets vaker zien dan normaal, zo’n 350 uur. Vooral in september hebben we van de zon kunnen genieten. In die maand viel ook de warmste dag van deze herfst. Op 9 september steeg het kwik op veel plaatsen naar de 25 graden. In het zuiden zijn zelfs temperaturen van boven de 30 graden gemeten.

We hebben weinig last gehad van herfststormen, alle op 24 september, 5 oktober en 25 november stormde het aan zee. Er viel dit najaar in totaal zo’n 215 mm regen, 28 mm minder dan normaal.

Hoewel voor de meteorologen de winter dus zaterdag al begint, gaan de meeste mensen uit van de astronomische winter. Deze begint op de kortste dag van het jaar, 21 december.

De maand november was dit jaar licht wisselvallig., meldt het KNMI De temperatuur lag gemiddeld rond 6,9 °C wat normaal is voor deze maand. Er zijn in De Bilt vijf vorstdagen geteld, wat gelijk is aan het langjarige gemiddelde. Het aantal plaatselijke vorstdagen varieerde van nul aan zee tot zeven in het oosten van het land. Het was een vrij droge november. Er viel 50 mm regen, normaal ligt de hoeveelheid neerslag rond de 82 mm.

Foto’s: Jannes Wiersema