Minder geweldsdoden grote steden

De vier grote steden komen dit jaar op minder geweldsdoden uit dan in 2011. De daling is te danken aan een historisch laag aantal moorden in Amsterdam. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht tellen in 2012 tot nu toe 38 slachtoffers van moord en doodslag. Dat blijkt uit cijfers van de politiekorpsen in deze steden. Vorig jaar kwam de teller uit op 39.

In de stad Amsterdam vielen net als vorig jaar minder moordslachtoffers: 12. De stad Rotterdam telt nu 13 geweldsdoden, hetzelfde aantal als in 2011. Binnen de Haagse stadsgrenzen vielen in 2012 10 doden door geweld, tegen 7 vorig jaar. Utrecht-stad telt één moord of doodslag meer dan in 2011, namelijk drie.

Het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost is vooral het toneel van veel gewelddadige sterfgevallen: zes van de 12 doden vielen daar. Het stadsdeel overlegt met de politie over wat ertegen te doen is.

De meest opvallende Haagse zaken waren de fatale overval op 19 april op de juwelierszaak Lapidee aan de Beeklaan en de dood van het 15-jarige meisje Ximena uit Nootdorp.

De dood van het 17-jarige Turkse meisje Sehriban Akpinar, dat 9 augustus dood in de bosjes langs de Horvathweg werd gevonden, schokte Rotterdam. Ze is vermoedelijk slachtoffer geworden van een beroving. De drie verdachte jongens, een van 15 en twee van 14 jaar, zouden een mobiele telefoon van haar hebben gestolen. Ze worden verdacht van moord of doodslag dan wel van diefstal met geweld die de dood van het meisje tot gevolg had.

Bron: ANP