Levenslang opgelegd in Mientjeszaak

De 37-jarige Fouad el M. heeft levenslang gekregen voor de moord op de twee Nijmeegse Mientjes in 2003. De zaak staat ook wel bekend als de Mientjeszaak. Dit is conform de eis van de openbaar aanklager in Marokko.

Mientje Aarts-Sewalt (69) en Mientje Thijssen-Bartelen (75) werden met tientallen messteken om het leven gebracht. Fouad el M. – toen verloofde van de zoon van een van deze Mientjes – verdween direct daarop naar Marokko en werd verdacht.

Eerder veroordeelde de rechtbank in het Marokkaanse Nador de verdachte tot levenslang, hoewel de aanklager toen de doodstraf had geëist. Omdat alleen de verdachte in beroep is gegaan en de aanklager niet, kon de Marokkaanse justitie niet nogmaals de doodstraf eisen. De doodstraf wordt in Marokko soms nog wel opgelegd, maar niet meer uitgevoerd.

Fouad El M. was na zijn vlucht lange tijd spoorloos. In februari 2010 werd hij in Marokko aangehouden, dankzij samenwerking tussen het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) en de Marokkaanse autoriteiten. Het OM droeg de vervolging over aan Marokko, omdat dit land geen onderdanen uitlevert.

Fouad zou de woning van de oudste Mientje vergeefs doorzocht hebben naar het grote geldbedrag, maar wel een kleinere buit hebben meegenomen. De man heeft de moorden steeds ontkend en deed dat ook maandag in hoger beroep.

Nabestaanden waren bij de zaak aanwezig maar hebben geen spreekrecht in Marokko. Hun schriftelijke slachtofferverklaring is wel in het dossier gevoegd.

Bron: ANP/Redactie