Miljoenenroof in Kunsthal Rotterdam

In de Rotterdamse Kunsthal heeft in de nacht van maandag op dinsdag een kunstroof plaatsgevonden. Er zijn zeven schilderijen gestolen. Dat meldde de politie dinsdagmiddag. Werk van Picasso, Matisse, Monet, Gauguin, De Haan en Freud is ontvreemd. De kunstwerken hebben een ‘aanzienlijke’ waarde.

Een fotograaf van het ANP heeft dinsdag een foto gemaakt waarop is te zien dat het werk van Matisse is weggerukt van de muur. Er bungelt nog een kapot ijzerdraadje aan de wand. Op het bijbehorende naamplaatje staat de naam van de kunstschilder.

Een witte vlek markeert de plek waar een van de gestolen schilderijen hing. Op het  naambordje staat ‘Matisse’. ©ANP

Oud-directeur van het museum Wim van Krimpen zegt dat veel schilderijen uit de Triton Foundation, die in het museum hangen, een waarde vertegenwoordigen van 1 miljoen euro of meer. In de Kunsthal hangen honderdvijftig avant-gardistische werken uit de Triton collectie. Die is in bezit van de familie Cordia. De eigenaar, Willem Cordia, is vorig jaar overleden. Het vermogen van de familie wordt geschat op 330 miljoen euro.

Dit schilderij van Matisse zou volgens oud-directeur Wim van Krimpen gestolen zijn.

In de Triton collectie zijn werken opgenomen van onder meer Pablo Picasso, Marcel Duchamp, Piet Mondriaan, Yves Klein, Karel Appel, Salvador Dali en Vincent van Gogh. Deze tentoonstelling hangt pas sinds 7 oktober in het museum.

In de Kunsthal zijn momenteel verschillende tentoonstellingen aan de gang. Het museum viert dit jaar haar 20-jarig bestaan en pakte daarom extra uit met exposities. Zo staan er zestien beelden uit de Maillol-collectie.

In het museum is dinsdagochtend een onderzoek gaande. Rechercheurs van de technische en de digitale recherche doen onderzoek. Digitale rechercheurs hebben specialistische ICT-kennis en worden bijvoorbeeld ingezet als er hackers actief zijn geweest. Het is niet bekend of dit het geval is bij de Kunsthal.