KNRM waarschuwt voor omslag weer

Na een weekje zomer dreigt vrijdag in de loop van de dag een weersomslag. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) adviseert watersporters om vooral buienradar goed in de gaten te houden. Onweersbuien en rukwinden kunnen onverwacht opsteken en zeilers, zwemmers en surfers in de problemen brengen.

Van een alarm wil de KNRM niet spreken. Het publiek wordt een beetje moe van weeralarmen, constateert een woordvoerder. “Dan zeggen ze: het viel de vorige keer ook mee. We doen liever een beroep op het gezond verstand en de discipline van de mensen. Het water is niet risicoloos, zo merken we dagelijks. Ga dus goed voorbereid het water op.”

De KNRM adviseert zwemmers langs de Noordzeestranden vooral tussen de vlaggen te blijven. Daar geldt verscherpt toezicht. Watersporters dienen tijdig een haven op te zoeken en niet alleen het water op te gaan. “Standaard geldt: steek op dagen dat een weersomslag dreigt het IJsselmeer niet over.” Ook duikers (stroming) en (kite)surfers moeten opletten. Een stevige wind is weliswaar perfect om te surfen, maar kan ook erg gevaarlijk zijn.

Jaarlijks krijgt de KNRM (1100 vrijwilligers, 70 boten en 45 reddingstations) een kleine 2000 alarmeringen, waarbij 3300 watersporters hulp krijgen. In 10 procent van de gevallen gaat het om levensbedreigende situaties. “Van 1 procent, dus ruim 30 mensen, kunnen we achteraf zeggen dat die er zonder hulp niet meer zouden zijn geweest”, zegt de woordvoerder. De ‘hot spots’ zijn de Zeeuwse wateren, het Gooimeer, de route Lelystad-Pampus en Enkhuizen-Lemmer-Hindeloopen.

Overigens geldt de waarschuwing niet alleen voor een weersomslag, maar ook voor dagen dat er geen wolkje aan de lucht is en de zon volop schijnt, zoals donderdag en naar verwachting deels vrijdag nog het geval is. “De zonkracht is hoog. Hou dat ook in de gaten, want je kunt knap beroerd worden van te veel zon.”

Bron: ANP