Kasteel Renswoude meent dertiende penning serieus

De Stichting Beheer Kasteel Renswoude is serieus van plan om een dertiende penning te heffen bij bewoners van het Utrechtse dorp Kamerik.

De dertiende penning stamt uit de middeleeuwen en is een belasting op grond, die in de provincie Utrecht nog altijd bestaat. De heffing leek te zijn verdwenen, maar Stichting Beheer Kasteel Renswoude heeft het geld nodig voor een renovatie. De stichting vertegenwoordigt de adellijke familie die kasteel Renswoude bewoont.

Nico Weesjes is een van de gedupeerden, hij was eerder in onze uitzending te zien. Hij laat weten voorlopig niet te betalen. Zijn zaak ligt nu bij een advocaat, die onderzoekt of de heffing terecht is.

Volgens Nico van Leeuwen, voorzitter van de Stichting Dertiende Penning Kamerik, hebben inmiddels zo’n veertig bewoners een aanslag gekregen.

In 1997 is vastgelegd dat de dertiende penning na 2015 niet meer geheven mag worden. Maar Kasteel Renswoude wil voor die tijd nog geld innen bij de bewoners van Kamerik. Binnenkort volgt een informatieavond voor de aangeslagen inwoners, de datum daarvan is nog niet bekend.