Kamp wil protocol voor zeezoogdieren

Er moet een protocol komen over hoe te handelen als (alle soorten) zeezoogdieren in onze wateren in de problemen komen. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag gezegd op vragen van de PVV en de Partij voor de Dieren.

Er waren nogal wat vragen of er nu wel het beste is gedaan om bultrug Johannes te helpen. Het dier bezweek zondag op een zandbank. Volgens Kamp is er niettemin ‘uitstekend’ gewerkt in de pogingen het beest te helpen.

Kamp begrijpt alle hoog opgelopen emoties die over lijden en dood van Johannes zijn opgekomen. Een heel mooi dier, overwoog hij, dat wel 100 jaar kan worden en wel 70.000 kilo gaat wegen. Er is volgens de minister echt goed geprobeerd hem te redden en toen dat niet lukte werd besloten tot euthanasie. Dat lukte ook niet, maar later bezweek Johannes toch.

Dion Graus van de PVV is des duivels. Hij snapt niet dat we het beest niet beter hebben kunnen helpen. In Nieuw-Zeeland zouden ze het wel beter hebben opgelost, dat is volgens hem uit talloze YouTube-filmpjes te herleiden. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren zei dat er geen regie was en de kennis niet goed is gebundeld. Ze vroeg ook om een feitelijke opgave van de gebeurtenissen. Die krijgt ze van Kamp.

Bron: ANP