´Joran wilde rechters omkopen´

Joran van der Sloot heeft geprobeerd de rechters om te kopen die hem veroordeeld hebben voor de moord op Stephany Flores. Het Peruaanse televisieprogramma Panorama meldt dat de Nederlander dit schrijft in een brief die aan het programma is gericht.

In de brief staat dat Jorans voormalige advocaat José Jiménez hem om 75.000 dollar heeft gevraagd. Dit geld zou hij gebruiken om ten minste een van de rechters om te kopen, zodat Joran de laagste straf zou krijgen. Van der Sloot kreeg het geld van zijn suikertante Mary Hamer. De Amerikaanse steunt Joran al tijden.

Jiménez zou tegen Joran gezegd hebben dat de rechters hem de minimale straf op konden leggen nadat ze waren omgekocht. Hij zou dan wel een bekentenis af moeten leggen in de rechtszaal. De straf zou dan uitkomen op zo’n 15 jaar cel. Dit zou uiteindelijk neerkomen op 5 jaar, omdat het Peruaanse rechtssysteem manieren biedt voor strafvermindering nadat een persoon veroordeeld is.

“Ik vertrouwde hem en ik heb daarom een bekentenis afgelegd”, zo staat in de brief. Joran ging ervan uit dat hij 15 jaar cel zou krijgen en zou dan ook ontzettend geschrokken zijn toen hij toch veroordeeld werd tot 28 jaar. “Ik voelde me echt genaaid door Jiménez. ”

Joran werd na zijn veroordeling afgelopen januari overgebracht naar een andere gevangenis net buiten Lima. Jiménez verscheen daar de volgende dag, zo staat in de brief. De advocaat verklaarde dat er nog 69.000 dollar over was van de 75.000 dollar die Joran hem gegeven had om de rechters om te kopen. Hij stelde voor om het geld onderling te verdelen. “Ik werd toen zo kwaad dat ik hem vroeg weg te gaan.”

In de brief zegt de Nederlander dat hij heel graag een nieuw proces wil, omdat hij vindt dat zijn rechten ernstig geschonden zijn. Volgens hem kunnen de wonden van Stephany’s nabestaanden pas helen als ze echt weten wat er op de nacht van haar moord gebeurd is. Tijdens een nieuw proces zou de waarheid volgens hem eindelijk boven tafel kunnen komen.

José Jiménez was maandag niet bereikbaar voor commentaar.