Jansen Steur verdacht van lijkschennis

De in opspraak geraakte ex-neuroloog Ernst Jansen Steur wordt ervan verdacht de hersenen van een overleden patiënt te hebben verwijderd, zonder dat de betrokken familie hiervoor toestemming heeft gegeven. Jansen Steur heeft de familie wel gevraagd of hij een schedellichting bij de 81-jarige man mocht doen, maar de familie gaf hier geen toestemming voor. Ook zou de ex-arts een complete autopsie op de rest van het lichaam van de man hebben uitgevoerd.

Letselschade-expert Yme Drost heeft de zaak uit 1996 aangekaart bij de raad van bestuur van het Medisch Spectrum Twente (MST), waar Jansen Steur heeft gewerkt. Mogelijk zijn er nog meer autopsies uitgevoerd door de neuroloog zonder toestemming van de nabestaanden. ,,Het Medisch Spectrum Twente moet dit onderzoeken’’, vindt Drost.

De voormalig neuroloog wilde meer duidelijkheid krijgen over de mogelijke erfelijkheid van de ziekte van Parkinson, waar de patiënt symptomen van vertoonde. De familie weigerde de schedellichting, maar gaf na aandringen wel toestemming om een stukje hersenweefsel te verwijderen voor onderzoek. Achteraf bevestigde het ziekenhuis dat er een volledige autopsie was uitgevoerd van alle organen, die daarna allemaal werden teruggeplaatst in het lichaam, op de hersenen na. Maar de schriftelijke toestemming die de familie daarvoor moest geven, ontbreekt.

Volgens Drost staat dit geval waarschijnlijk niet op zichzelf. ,,Er zijn hier meer meldingen binnengekomen van mensen die denken dat er autopsie op hun overleden familielid is uitgevoerd zonder toestemming. Zo heeft iemand zelf een familielid afgelegd nadat die was overleden, maar zag hij later een beschadiging op het gezicht die er daarvoor niet was”, zegt Drost. ,,In sommige gevallen stond Jansen Steur zelfs kort voor de begrafenis nog voor de deur stond met de vraag het lijk vrij te geven voor onderzoek.’’

Tegen de neuroloog loopt inmiddels een strafzaak. De zaak over lijkschennis van de 81-jarige man is inmiddels verjaard, maar er bestaan nog genoeg andere kwesties. Justitie in Almelo heeft de zaak tegen Jansen Steur al ,,de grootste medische strafzaak ooit in Nederland” genoemd. Het OM verdenkt de specialist van 21 strafbare feiten. Zo zou een vrouw zelfmoord hebben gepleegd nadat ze ten onrechte te horen had gekregen dat ze alzheimer had. Ook twee andere vrouwen en zes mannen hoorden de diagnose alzheimer, parkinson of MS, terwijl ze die ziekte helemaal niet hadden.

De neuroloog wordt verder verdacht van het valselijk voorschrijven van medicijnen, het stelen van receptenblokken van een collega en van zichzelf valselijk verdovende middelen voorschrijven. Ook zou hij 8.000 euro hebben verduisterd van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek, waarvan hijzelf 5 jaar lang voorzitter was.

Jansen Steur vertrok eind 2003 bij MST, maar werkte daarna nog bij twee ziekenhuizen in Duitsland.

© ANP