Fred B. vertelt over moord op ouders ex

In de rechtbank in Middelburg is de inhoudelijke behandeling bezig in de zak tegen Fred B. De Belg, die ook wel de ‘Hannibal Lecter van Nederland’ genoemd wordt, vermoordde vorig jaar de ouders van zijn ex-vriendin. De 59-jarige Henk Schroevers werd 31 keer neergestoken, de 55-jarige Trees elf keer.

B. is donderdagmorgen door een leger aan politiemannen, geboeid de rechtbank binnengebracht, omdat hij een gevaar is voor anderen en voor zichzelf. De man is zeer agressief en schreeuwt voortdurend. Tijdens de zitting wijdt B. in detail uit over wat er op de nacht van de moord gebeurd is. Met trots vertelt hij hoe hij zijn ex-schoonouders heeft weten te traceren en hoe hij de moord voorbereid heeft. Het echtpaar moest dood, omdat zijn ex Amanda hem had bedrogen, verklaart hij. Ook hangt hij een warrig verhaal op over eer, respect en de geur van bloed.

De Belg vertelt hoe hij Henk om het leven heeft gebracht, de nabestaanden van het echtpaar die aanwezig zijn in de zaal barsten in tranen uit. Volgens B. probeerde Henk hem neer te steken en heeft hij toen Trees als menselijk schild gebruikt. De vrouw zou toen volgens hem door haar eigen man zijn doodgestoken.

Op de nacht van de moord verbleef Amanda bij haar ouders in huis. B. heeft haar naar eigen zeggen laten leven om haar te laten lijden. Alleen als zij nog leefde kon zij het verdriet om het verlies van haar ouders voelen, aldus de man.

Volg onze verslaggever Erik Bunte, die in de rechtszaal zit, via Twitter: @ErikHartvNL