Een keer levenslang in 2012

Tegen zeker veertien verdachten is dit jaar bij de rechtbank of in hoger beroep bij het gerechtshof levenslang geëist. In een geval besloot de rechter ook daadwerkelijk levenslang op te leggen. Faig B. kreeg die straf in oktober omdat hij vier vrouwen doodschoot en een man probeerde te vermoorden.

De straf van Faig B. is overigens nog niet definitief. Zijn advocaten hebben hoger beroep voor hem aangetekend; het gerechtshof gaat zich daarom nog over de zaak buigen. B. bekende de schietpartijen in Helmond en Zwijndrecht, maar hij zegt dat hij de moorden niet plande.

Ook Fouad el M. kreeg dit jaar levenslang opgelegd, maar niet door de Nederlandse rechters. Hij werd in Marokko in hoger beroep veroordeeld tot levenslang voor de moord op de twee Mientjes in Nijmegen in 2003.

In een aantal zaken waarin de maximale straf is geëist, moet nog een uitspraak volgen. De meest in het oog springende daarvan is het liquidatieproces Passage, dat draait om afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld. Dino Soerel, Fred Ros, Jesse R., Siegfried S., Ali A. en Mohamed R. zijn de verdachten. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, komt geen van allen meer op vrije voeten. Of de rechters daar ook zo over denken, moet eind januari blijken.

De rechtbank kwam ook een aantal keer tot een lagere straf dan de levenslang die door het Openbaar Ministerie was gevraagd. Zo werd Ron P. vrijgesproken van de moord op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap, terwijl de aanklager P. als dader zag en hem voor altijd wilde opsluiten. Het OM is overigens in hoger beroep gegaan, het Hof zal in 2013 de zaak behandelen.

Ook voor de moord op de 10-jarige Jennefer van Oostende is levenslang geëist, maar de rechters veroordeelden Anthony K. tot achttien jaar. Die vonden namelijk niet bewezen dat K. het meisje vermoordde om het misbruik van Jennefer te verhullen. Ook in deze zaak is het OM in hoger beroep gegaan.

Een keer kon de rechtbank geen uitspraak doen in een zaak waar om levenslang was gevraagd. Fred B. werd verdacht van de moord op zijn ex-schoonouders, maar pleegde in de nacht voor de dag van de uitspraak zelfmoord in de gevangenis in Vught. B. had tijdens een eerdere zitting laten weten zelfmoord te willen plegen.

Bron: ANP/Redactie