Daniël weer thuis na transplantatie VS

Na meer dan drie vreselijke maanden zijn de kleine Daniël en zijn ouders eindelijk weer terug in Nederland. Woensdag landde het gezin op Schiphol. Het jongetje stortte in tijdens een vakantie in de Verenigde Staten en moest daar met spoed een donorhart krijgen. Wat een leuk bezoek aan Daniëls opa en oma had moeten worden, veranderde in een drama waarbij het jongetje maanden in het ziekenhuis moest liggen. Gelukkig had het een goede afloop.

Nermin En Eugene waren op bezoek bij Nermins ouders in Chicago toen Daniël ineens in elkaar zakte. Nadat hij met een helikopter naar het ziekenhuis was gebracht, kregen zijn ouders te horen dat hij met spoed een nieuw hart nodig had. Na negen dagen was er een hart beschikbaar en kon de transplantatie worden uitgevoerd. De operatie duurde negen uur .

Het was een groot geluk dat de hartafwijking in de Verenigde Staten aan het licht kwam, want in Nederland zijn de wachttijden voor een donorhart veel langer. Waarschijnlijk had het jongetje hier niet op tijd geholpen kunnen worden.

Na de operatie moest het ventje een maand lang op bed blijven liggen om te herstellen. Op zijn eerste verjaardag, 30 augustus, mocht hij voor het eerst even het ziekenhuis verlaten, vertellen Nermin en Eugene aan onze redactie. Langzaamaan mocht hij steeds vaker naar buiten en uiteindelijk kregen ze te horen dat Daniël fit genoeg was om terug naar Nederland te vliegen. Dat goede nieuws kwam veel eerder dan verwacht. Het jongetje herstelt dan ook uitzonderlijk snel van de heftige operatie.

Nu ze weer thuis zijn moeten Nermin en Eugene een goede arts vinden die Daniël hier verder kan behandelen. Het jongetje moet nog medicijnen slikken en mag niet bij zieke mensen in de buurt komen, maar verder is het gewoon weer een vrolijk ventje van 1. Aan de buitenkant is niet aan hem af te zien dat hij zulke heftige maanden achter de rug heeft. Hij moet nu langzaam weer wennen en het gaat allemaal de goede kant op, vertellen zijn ouders.

Eugene’s tweelingbroer Simon heeft de afgelopen maanden hun gezamenlijke kapperszaak draaiende moeten houden om de torenhoge medische kosten te kunnen betalen. Vrijdag gaan Eugene ook weer aan de slag en begint het ‘normale’ leven weer voor het gezin.

Niet alleen in Nederland is er veel media-aandacht geweest voor Daniëls bijzondere verhaal. Ook in de Verenigde Staten verwonderde men zich over het eerste Nederlandse kindje met een Amerikaans donorhart. Een reportage van de Amerikaanse zender ABC over Daniël is hier te zien.

Ons interview met Eugene en Nermin is vanavond te zien in onze late editie.