Bos: we hadden weinig tijd

“We hadden weinig tijd, te weinig informatie, weinig voorbeelden, weinig alternatieven, maar we moesten beslissen. Uitstel was geen optie; er stond te veel op het spel. Ik hoop dat iedereen zich dat blijft realiseren. En ik hoop vooral dat geen minister van Financiën dit ooit weer hoeft mee te maken.”

Dat zei oud-minister van Financiën Wouter Bos woensdag in reactie op het rapport van de commissie-De Wit. Bos heeft waardering voor “het minutieuze onderzoek dat de parlementaire enquetecommissie Financieel Stelsel heeft gedaan naar een van de meest hectische periodes in de Nederlandse financiële sector”. Hij zegt blij te zijn dat de commissie de daadkracht van het ministerie prijst en onderkent dat “hier sprake was van een unieke tijd”.

Het is volgens Bos nu allereerst aan politiek Den Haag om de conclusies en aanbevelingen van de commissie te beoordelen. Waar lessen voor de toekomst getrokken worden, zal dat volgens hem altijd in het besef moeten zijn dat een toekomstige crisis volledig anders is dan de crises in het verleden. Bos: “Het is ook met die bril dat het rapport als historische reconstructie moet worden gelezen”.