Amsterdam zet treiterburen uit huis

Amsterdammers die hun buurt terroriseren worden vanaf volgend jaar door de gemeente uit huis gezet. De treiteraars worden na hun uithuisplaatsing ondergebracht in basale woningen.

In Amsterdam vinden jaarlijks zo’n tien gevallen van extreme intimidatie plaats door buurtgenoten. De gemeente wil niet dat de slachtoffers hierdoor gedwongen moeten verhuizen. Het gebeurt gemiddeld zeven keer per jaar dat mensen in Amsterdam verhuizen om hun treiteraars te ontvluchten. Daarom worden er vanaf 2013 strenge maatregelen genomen.

Mensen die hun buurt stelselmatig terroriseren krijgen in eerste instantie een gele kaart. Als ze dan weer over de schreef gaan worden ze per direct uit hun huis gezet. Ze worden dan in een eenvoudige woning, container of stacaravan geplaatst waar zij maximaal een jaar mogen blijven. De gemeente, politie en maatschappelijk werkers houden hier toezicht op de treiterburen.

De gemeente Amsterdam is op zoek naar een permanente locatie in de stad waar maximaal tien wooneenheden voor de treiteraars kunnen staan.