28 doden bij busongeluk Zwitserland

In de bus die dinsdagavond verongelukt is in Zwitserland zaten tien Nederlandse kinderen. Er is geen duidelijkheid over hun lot. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Er zaten 52 passagiers aan boord, waarvan er 28 om het leven zijn gekomen. Volgens Belgische en Zwitserse media zijn onder de doden 22 schoolkinderen uit Lommel en Heverlee, en zijn twee begeleiders van ‘t Stekske omgekomen. Ze kwamen volgens de politie terug van een skivakantie. Lommel ligt net over de Nederlandse grens onder Eindhoven. In de Belgische plaats wonen veel Nederlanders.

De bus verongelukte door onbekende oorzaak in een tunnel bij de plaats Sierre, in het zuidwesten van het land. Volgens Zwitserse media waren er geen andere voertuigen bij het ongeluk betrokken. Er zouden minstens 24 kinderen gewond zijn geraakt, waarvan sommigen in levensgevaar. Er zouden drie kinderen in coma liggen. De jonge slachtoffers zijn volgens de berichten rond de 12 jaar oud.

Met helikopters en ambulances zijn de gewonden naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. De reddingsactie duurde de hele nacht, meldde de website van de Zwitserse televisie.

De Belgische bus zou eerst tegen de linker tunnelwand zijn gebotst en vervolgens zijn doorgeschoten naar de andere wand.

Negen van de Nederlandse kinderen die in de bus zaten zijn leerlingen van basisschool ‘t Stekske in Lommel. Acht van hen wonen in deze Belgische plaats, één van hen woont in Nederland. Het tiende betrokken Nederlandse kind is een leerling van de school in Heverlee. Verder zaten er in de bus een iemand met de Poolse nationaliteit en een met de Duitse nationaliteit. Alle andere inzittenden waren Belgisch.

Er is in België een dag van nationale rouw aangekondigd, het is nog onduidelijk wanneer dat zal zijn.

Bron: ANP/redactie