250 euro boete voor minderjarige relschopper

Een minderjarige jongen die is aangehouden naar aanleiding van de rellen rond Project X in Haren, ruim 3 weken geleden, moet 250 euro storten in een speciaal schadefonds. Dat heeft de rechtbank in Groningen maandag bepaald.

Ook moet de jongen 60 uur werkstraf verrichten. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) via Twitter. Voor de rechtbank staan maandag tien jongeren terecht voor hun aandeel in de rellen in de nacht van 21 op 22 september. Omdat ze minderjarig zijn, worden de zittingen achter gesloten deuren gehouden.

Het is de derde snelrechtzitting naar aanleiding van Project X. Vorige week wees de rechter alle eisen van de officier van justitie om geld te storten in een speciaal schadefonds nog af, omdat daarover “te veel onduidelijkheden” waren. Ook moest volgens de rechter een direct verband tussen dader en schade worden aangetoond. Het OM gaat in alle gevallen in hoger beroep.

Het OM eist van volwassen relschoppers 500 euro en van de minderjarigen 250 euro voor het fonds, dat wordt gebruikt om de schade te vergoeden die in Haren werd aangericht. Volgens de rechtbank is inmiddels meer duidelijk geworden hoe het fonds eruit komt te zien en kan nu de eis van de officier van justitie wel worden overgenomen.

Bron: ANP