Verdachten flitspaalbom bekennen

De twee mannen die vastzitten wegens de ontplofte flitspaalbom in Voorschoten, hebben bekend dat ze daarbij betrokken waren. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag vrijdag gezegd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Wat de verdachten precies gedaan zouden hebben, maakt het OM niet bekend.

Het explosief was aan een flitspaal aan de Voorschoterweg bevestigd en ontplofte op 23 oktober, waardoor een medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) zijn hand kwijtraakte. Een andere EOD’er en een rechercheur anderen raakten minder ernstig gewond.

Op zondagochtend 23 oktober kreeg de politie rond 15.00 uureen melding dat er iets vreemds aan de flitspaal hing. De EOD werd erbij gehaald en het bleek om een zelfgemaakt explosief te gaan. De ontploffing was rond 19.30 uur.

In de dagen na de explosie deden de politie en de marechaussee uitgebreid onderzoek, onder meer in 20 woningen in Voorschoten. De huizen werden ontruimd, omdat er mogelijk meer explosief materiaal zou liggen. Dat is niet gevonden. Het onderzoek resulteerde in de arrestatie van drie mannen uit Voorschoten. Een van hen is vrijgelaten, het OM mag de twee anderen tot in februari in voorarrest laten zitten.

Bron: ANP