Tekst bij Jan Pieterszoon Coen verandert

Het omstreden standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn gaat worden aangepast. Het tekstbord waarop nu nog alleen zijn heldendaden te lezen zijn, wordt vervangen door een exemplaar met een genuanceerder beeld van de daden van de gouverneur-generaal van de VOC.

Het beeld staat al jaren in Hoorn. Het is ooit geplaatst omdat Jan Pieterszoon Coen gezien werd als een echte Nederlandse held. Hij was erg succesvol toen hij in dienst was van de VOC. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van het Nederlandse koloniale rijk. Bij het beeld in Hoorn wordt echter niet verteld dat hij als gouverneur-generaal duizenden onschuldige bewoners van het voormalig Nederlands-Indië doodde. En daar ergerden steeds meer mensen zich aan.

Buurtbewoners lieten aan de gemeente weten dat ze het niet kunnen waarderen dat er een massamoordenaar wordt vereerd in deze tijd. Daarom heeft de gemeenteraad van Hoorn dinsdagavond over verschillende oplossingen gestemd, zo meldt het AD. Er is besloten dat op de sokkel een nieuwe tekstplaat komt met daarop het hele verhaal over de daden van Jan Pieterszoon Coen. Om de sokkel te beschermen tegen vandalen, komen er nog eens vier glazen panels om het beeld heen.