'Stop vergoeding spookpolitici'

De PvdA wil spookpolitici aanpakken met een initiatiefwet. Tweede Kamerlid Pierre Heijnen van de grootste oppositiepartij wil regelen dat gemeenteraadsleden en Statenleden hun vergoeding verliezen als ze een half jaar afwezig zijn geweest bij de stemmingen. Wel moet minstens twee derde van de gemeenteraad of Provinciale Staten instemmen met het intrekken van de vergoeding van de spijbelaars.

Heijnen bevestigde na een bericht in De Telegraaf dat hij vrijdag zijn wet gaat indienen. Een motie van de PvdA’er van soortgelijke strekking werd eerder al door de Kamer aangenomen. Maar volgens Heijnen weigert minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) deze motie tot nu toe uit te voeren.

Nu kunnen gemeenteraadsleden en Statenleden die nooit bij vergaderingen aanwezig zijn maximaal 20 procent gekort worden op hun vergoeding. Uit onderzoek in 2007 bleek dat 17 tot 58 van in totaal circa 9000 raads- en Statenleden aan te merken waren als ‘spooklid’. Volgens Heijnen gaat het nog steeds om enkele tientallen leden.  Bron: ANP