'Robert M. moet naar tbs-kliniek'

Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, moet langdurig worden behandeld in een tbs-kliniek. Het gevaar dat hij, als zon behandeling zou uitblijven, opnieuw jonge kinderen seksueel zal misbruiken is bijzonder groot. De vele, zeer ernstige feiten waarvan M. wordt verdacht, kunnen hem slechts in verminderde mate worden toegerekend.

Tot die conclusies is het Pieter Baan Centrum (PBC) gekomen, na een 7 weken durende gedragsdeskundige observatie van de 28-jarige M. In een rapport van 100 paginas omschrijft het centrum M. onder meer als pedofiel en hyperseksueel. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte vrijdag melding van de conclusies tijdens een regiezitting van de omvangrijke zaak, die vanaf 12 maart inhoudelijk wordt behandeld.

M. heeft niet meegewerkt aan het PBC-onderzoek. Zijn advocaten Tjalling van der Goot en Wim Anker vragen zich dan ook af hoe de PBC-specialisten tot hun conclusies zijn gekomen. Zij willen dat een psychiater, een psycholoog en een derde deskundige het rapport aan een grondige inspectie onderwerpen, met als doel deze vraag te beantwoorden.

Advocaat Richard Korver, raadsman van een aantal bij de zaak betrokken ouders, wil dat zijn clienten een kopie van het rapport krijgen, opdat zij ‘inzicht krijgen in de persoon achter de dader’. Dit helpt de ouders – en later mogelijk ook de betrokken kinderen – bij de verwerking van het trauma, stelde de raadsman. Van der Goot en Anker verzetten zich daartegen, omdat er te veel privacygevoelige informatie in staat. Niet alleen over de in het Letse Riga opgegroeide M., maar ook over mensen uit zijn (vroegere) omgeving. Het OM wil alleen de conclusies en het advies van het PBC aan de ouders verstrekken.

Vrijdag maakte het OM de definitieve aanklacht tegen M. bekend. M. zou zich hebben vergrepen aan 52 jongens en 15 meisjes. Een aantal kinderen is meermalen misbruikt. In vier gevallen heeft M. een kind samen met een andere volwassene misbruikt. Een wordt apart door het OM vervolgd, de ander is vorig jaar overleden. Van 32 kinderen heeft M. kinderpornografisch materiaal gemaakt.

De rechtbank beslist op 15 december over diverse punten, waaronder de vraagstukken rond het PBC-rapport en het door Korver gevraagde spreekrecht voor ouders.

Bron: ANP