Nieuwe afspraken voor paardenwelzijn

De Dierenbescherming en een aantal andere organisaties hebben afspraken gemaakt over het verbeteren van het welzijn van paarden en pony’s tijdens markten.

Zij willen dat gemeenten allen vergunningen voor paardenmarkten uitgeven als men zich aan deze afspraken houdt. Het protocol schrijft onder meer voor dat op de markt een dierenarts aanwezig moet zijn die de dieren bij de ingang controleert op ziekten, verwondingen en verwaarlozing. Daarbij dienen de paarden en pony’s bij vers drinkwater en goed ruwvoer te kunnen en niet langer dan acht uur vastgebonden staan. Bovendien mogen de bezoekers niet te dicht bij de dieren komen en mag er geen onrust vlak bij de markt zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een kermis.

Per jaar worden in Nederland ongeveer tachtig grotere en kleinere paardenmarkten gehouden. Op de grootste, in Zuidlaren, Elst en Hedel, werden vorig jaar meer dan 2000 paarden en pony’s getoond. Er kwamen tienduizenden mensen op af. Naast de Dierenbescherming en de SRP waren de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de Groep Geneeskunde Paard (GGP) en de marktorganisaties van Zuidlaren, Hedel en Elst bij de afspraken betrokken.

Bron: ANP