Nieuw onderzoek naar Schipholbrand

Er moet opnieuw worden onderzocht of in 2005 de Schipholbrand kon ontstaan door een weggeschoten shagje. Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag beslist dat daartoe nieuwe proeven gedaan moeten worden.

Bij de brand in het detentiecentrum op Schiphol-Oost kwamen elf vreemdelingen om. De Libiër Ahmed al-J. kreeg in 2009 1,5 jaar cel voor het veroorzaken van de brand. Hij zou dat hebben gedaan door in zijn cel de peuk van een shagje weg te schieten en niet te kijken waar die terechtkwam. De brandende peuk zou terecht zijn gekomen in beddengoed, dat vlam vatte.

Al-J. heeft altijd gezegd dat hij de brand niet opzettelijk heeft gesticht en dat hij dacht dat de peuk uit was. Toen het hof in Amsterdam uitspraak deed, had de Libiër de straf al in voorarrest uitgezeten en is hij als ongewenst vreemdeling het land uitgezet. Het hof in Den Haag wil tijdens de rechtszaak eerst uitzoeken of er sprake is van schuld of opzet, als het uitgaat van het scenario dat Al-J. de peuk heeft weggeschoten. Daarna komt aan bod of hij heeft gehandeld volgens de verdenking van het Openbaar Ministerie (OM). Bron: ANP