Mensensmokkel voorkomen op Schiphol

Met de arrestatie van zes Chinezen heeft de marechaussee op Schiphol een poging tot mensensmokkel voorkomen. Het zogenoemde Sluisteam hield een 60-jarige inwoner van Hongkong aan die vijf Chinezen tussen de 21 en 31 jaar naar Suriname wilde smokkelen, legde een woordvoerder van de marechaussee vrijdag uit.

De oudste verdachte heeft de vijf andere Chinezen vermoedelijk voorzien van valse paspoorten. Bij controle van de reisdocumenten bleek dat de gezichten van de vijf niet dezelfde bleken als van de personen die op de pasfoto’s in de paspoorten stonden.

Het Sluisteam van de marechaussee houdt zich op Schiphol bezig met de bestrijding van mensensmokkel en -handel. Uit informatie die deze eenheid eerder deze maand kreeg, bleek de opmerkelijke reisroute van de Chinezen.

De groep kwam dinsdag vanuit Tanzania aan op Schiphol en wachtte in de internationale transit lounge. Daar deden de vijf jongere verdachten alsof ze op een vlucht naar Hongkong zouden stappen. Rechercheurs van het Sluisteam namen de verdachten toen onder observatie. Ze zagen hoe de 60-jarige verdachte het vijftal voorzag van nieuwe paspoorten en vliegtickets. Nadat de rechercheurs ingrepen, bleek dat de vijf niet meer Hongkong maar Suriname als reisdoel hadden.

De zes zitten in voorarrest. Het Sluisteam gaat nog verder met het onderzoek in deze zaak, dat onder leiding van het Openbaar Ministerie in Haarlem wordt uitgevoerd.

Bron: ANP