'Fred B. te makkelijk vrijgelaten'

Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie hadden meer kunnen doen om Fred B., verdachte van de moord op zijn ex-schoonouders in juli in Middelburg, te verhoren en langer vast te houden. Dat is een van de uitkomsten van een feitenonderzoek door de commissie-Naeye, die donderdag openbaar zijn gemaakt.

B. probeerde een jaar voor de moord zelfmoord te plegen door zich in het huis van zijn ex-vriendin in Haarlem met benzine te overgieten en in brand te steken. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis liet het OM Haarlem hem niet opnieuw vastzetten. De commissie meent dat het OM dat wel had kunnen proberen.

Voorzitter J. Naeye zei donderdag dat in het algemeen alle betrokken organisaties hun werk goed hebben gedaan. De OM-afdelingen in Haarlem en Middelburg hebben de zaak goed overgedragen en de ex-vriendin en haar ouders goed geholpen.

De vraag is volgens de commissie dan ook of het had uitgemaakt als Fred B. na de ziekenhuisopname nog in hechtenis was genomen. Hij had dan verhoord kunnen worden, maar Naeye wees er op dat hij had kunnen weigeren iets te zeggen.

Bron: ANP