Burgemeester en supporters boos

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht is heel boos op supporters van FC Utrecht, die zondag na afloop van de wedstrijd tegen FC Twente de politie in het nauw dreven. Vijf agenten raakten lichtgewond en twee van hen voelden zich zo bedreigd dat er waarschuwingsschoten zijn gelost.

‘Schandelijk’ en ‘onacceptabel’ noemde Wolfsen het gedrag maandag. Hij pleit voor zeer lange stadionverboden en desnoods wedstrijden spelen zonder uitpubliek.

Maar de supportersvereniging van FC Utrecht is ook woedend op de burgemeester, die het Twentevak niet wilde laten ontruimen nadat er met vuurwerk naar een gezinsvak van Utrecht was gegooid. Volgens Wolfsen was er geen ME voorhanden, zodat dat niet veilig kon gebeuren. De supporters denken echter dat de gemeente bang was voor een fikse boete wegens het onnodig laten stilleggen van een voetbalwedstrijd. Ze vinden dat Wolfsen hun gezinnen in de kou heeft laten staan.

De politie in Utrecht heeft een rechercheteam op de rellen gezet. Dat gaat onder andere alle camerabeelden bekijken, die tijdens en na de wedstrijd zijn gemaakt. De politie hoopt op de beelden relschoppers te kunnen indentificeren en daarna te kunnen aanhouden. Een woordvoerder van de politie sluit niet uit dat later in de week beelden openbaar worden gemaakt. Zondag zijn al twee mannen opgepakt, die vastzitten.

De politie in Nijmegen hield op grond van gepubliceerde videobeelden recent 28 hooligans aan, die zich op 16 oktober misdroegen na de wedstrijd NEC – Vitesse. Een deel van deze relschoppers heeft ondertussen al een taakstraf, een stadionverbod van 6 jaar en een omgevingsverbod voor het Goffertstadion van 2 jaar gekregen.

Bron: ANP