Bruggen en viaducten op instorten

Eén op de vijf bruggen en viaducten in Nederland zou zomaar in kunnen storten, zo blijkt uit rapporten van de VROM-inspectie. Dit komt neer op zo’n 8000 bruggen verspreid door het hele land.

Gemeenten en provincies hebben vaak geen zicht op hoe lang een brug nog mee kan. Ook is bij veel bruggen en viaducten niet bekend of ze het zware verkeer wel aankunnen. Dit komt doordat de oorspronkelijke bouwgegevens en constructieberekeningen nog wel eens ontbreken. Daarnaast wordt er te weinig aandacht aan het onderhoud van de bruggen besteed, meldt De Pers.

Eind 2009 is door de VROM-inspectie onderzoek gedaan naar bruggen met een overspanning van vijf meter of meer. Hieruit bleek dat de meerderheid niet vaak genoeg geïnspecteerd en onderhouden wordt. 65 van de 80 deelnemende gemeenten scoorden een onvoldoende op dit vlak. Het aller slechtst werd er gescoord door de gemeenten Gilze Rijen, Kapelle, Landerd en Buren. Zij laten zwaar te wensen over wat de inspectie en het onderhoud van bruggen en viaducten betreft.