Fysiek geweld tegen militair Libië

Minister Uri Rosenthal en Hans Hillen hebben maandag een brief geschreven aan de Tweede Kamer waarin ze verantwoording afleggen voor de mislukte actie in Libië.

Voor de evacuatie van een Nederlander en een Zweedse vrouw uit Libië met een helikopter bestonden op dat moment geen alternatieven. Daarom is besloten op 27 februari met de boordhelikopter van de Hr. Ms. Tromp de twee uit Libië weg te halen. Tegen een van de drie Nederlandse militairen die in Libië werden vastgehouden, is fysiek geweld gebruikt. Dat gebeurde tijdens een eerste verhoor, waarbij hij was afgezonderd van de andere twee en de beoogde evacue.

In de dagen voor de mislukte evacuatie met een helikopter bij de Libische stad Sirte waren twee andere evacuatiepogingen met inzet van militair materieel niet meteen succesvol. Korte tijd later konden de betrokken Nederlanders wel op een andere manier veilig uit Libie worden gehaald.

De Nederlandse bemanning van de helikopter werd aangehouden en zat ruim anderhalve week in Libië vast. Volgens het kabinet kon Libië niet om toestemming worden gevraagd omdat de Libische overheidsinstanties die daar over gaan, op dat moment gesloten waren.