Koppejan: kabinet heeft magere basis

CDA-Kamerlid Ad Koppejan is nog steeds van mening dat het minderheidskabinet van VVD en CDA gedoogd door de PVV een magere basis heeft. Maar hij is ermee akkoord gegaan omdat een meerderheid in zijn partij dat wilde.

Koppejan zei dat dinsdag in het tv-programma Nieuwsuur. Het Kamerlid wees er nog maar eens op dat hij zijn rol als volksvertegenwoordiger zo goed mogelijk zal vervullen. “Geert Wilders is nog niet van ons af”, zei hij. CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier, ook aanwezig in het programma, stipte de wankele basis ook nog eens aan. “Bij een meerderheid van 76 zetels hoeft maar een persoon het ergens niet mee eens te zijn. We hebben een hele krachtige positie”, stelde ze.

Eerder op dinsdag stemden de beide Kamerleden in met het minderheidskabinet. Wel zeiden ze het nieuwe kabinet kritisch te gaan volgen. Koppejan heeft nog steeds inhoudelijke bezwaren tegen een samenwerking met de PVV. “Het CDA is democratisch, dat kun je van de PVV niet zeggen. Ze zijn wel democratisch gekozen. Maar de partij functioneert niet democratisch met maar een lid. Bij voornemens van het nieuwe kabinet over bijvoorbeeld hoofddoekjes, burkas en gezinshereniging wil Ferrier eerst eens goed bekijken ‘wat dat betekent voor de samenleving, hoe dat gaan uitpakken. Een eigen oordeel hebben kan’, zei ze.

“We stemmen zonder last. En we weten dat meer dan 30 procent van de CDA-leden achter ons staat. : Ferrier en Koppejan zeiden veel verzoeken te hebben gekregen van leden met het verzoek in de CDA-fractie te blijven om ze te blijven vertegenwoordigen. ,,In de politiek moet je soms praktische keuzes maken”, aldus Koppejan.

Bron: ANP