Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlandse Nageeye wint marathon van Rotterdam in recordtijd

Nederlandse Nageeye wint marathon van Rotterdam in recordtijd

Sport

10 apr 2022, 12:37

Abdi Nageeye (33) heeft de marathon van Rotterdam gewonnen in een Nederlands record. De 33-jarige winnaar van olympisch zilver kwam na 42,195 kilometer als eerste over de finish op de Coolsingel in 2.04.56. Hij dook daarmee ruim onder de 2.06.17 die hij drie jaar geleden in Rotterdam liep.

Nageeye sprintte de laatste honderden meters zij aan zij met de Ethiopiër Leul Gebresilase. De Nederlander was net iets rapper. Hij is de eerste Nederlandse winnaar van de marathon van Rotterdam.

Zijn Belgische vriend Bashir Abdi, die vorig najaar de wedstrijd in Rotterdam won in een Europees record van 2.03.36, moest bij het ingaan van de laatste kilometer een gaatje laten. Abdi arriveerde als vierde in 2.05.23, kort achter de Keniaan Reuben Kipyego (2.05.12).

Björn Koreman eindigde als negende in 2.10.32. De Brabantse atleet verbeterde daarmee zijn persoonlijk record, maar kwam een halve minuut tekort voor de limiet voor de WK atletiek deze zomer in Eugene. Hij voldeed wel ruim aan de limiet voor de EK in München.

Een droom

Voor Nageeye is een droom uitgekomen. Hij werd de eerste Nederlandse winnaar van de marathon in de havenstad. "Dit is een droom die vroeger zo ver weg leek", zei de atleet kort na de finish op de Coolsingel bij de NOS. "Eigenlijk al sinds 2010, toen ik mezelf de vraag stelde of ik mijn studie zou voortzetten of alles op de atletiek zou gaan zetten."

Drie jaar geleden eindige Nageeye nog als vierde: "Ooit droomde ik dat ik met de Kenianen en Ethiopiërs mee kon op de marathon. In 2019 lukte dat me hier al lang. Ik dacht daarna: volhouden, blijven trainen, blijven geloven. Ik heb zoveel teleurstellingen beleefd en zoveel blessures gehad, maar ben er toch in blijven geloven", aldus Nageeye, die op de Olympische Spelen van vorig jaar zilver pakte op de marathon. "Eind vorig jaar dacht ik dat ik kon winnen in New York, maar toen maakte ik een dikke fout. Nu heb ik Rotterdam gewonnen. Ik besef het nog niet. Ik ben heel trots en blij."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.