Sport

'Halve van Haarlem' gaat wel door ondanks noodweer: 'We zijn hier een beetje eigenwijs'

Vanwege de zware windstoten en hevige regenval zijn zondag door heel Nederland sportwedstrijden afgeblazen. Maar in Haarlem ging de halve marathon gewoon door. “We zijn hier een beetje eigenwijs. Dus we vieren het feestje en gaan gewoon lekker lopen”, zei Jerry Buitendijk van de organisatie voor de wedstrijd.

Daarvoor moest wel even worden overlegd met de Veiligheidsregio. Helemaal nadat vanochtend de halve marathon op Texel wel op het laatste moment werd afgeblazen vanwege het stormachtige weer. De organisatie vond het op het eiland niet veilig genoeg voor de vrijwilligers en de ruim 2500 lopers.

Lees ook: Stormachtig weer zorgt voor veel overlast en schade. Halve marathon Texel gaat niet door

Hardloper Ronald Schreur was vanochtend al bijna bij de boot naar Texel toen hij hoorde dat de wedstrijd alsnog was afgelast. “Mijn coach zei toen: ga maar naar Haarlem, daar gaat het sowieso door.” Vervolgens kwam Schreur daar ook nog als eerste over de finish. Hij is dan ook erg enthousiast over de ‘Halve van Haarlem’. “Prachtige sfeer, mooi parcours en het is nog droog gebleven ook.”

‘Halve marathon niet voor watjes’

Ook de meeste andere hardlopers vonden het geen probleem om te lopen. “Als we met dit weer nog niet vooruit vliegen, dan weet ik het ook niet meer”, zei een deelneemster. “We zijn toch geen watjes!”, reageerde een andere loper.

Op Texel baalden ze vanochtend uiteraard dat de halve marathon toch niet kon doorgaan. “We hebben tot het laatste moment gehoopt en gedacht dat het wel zou lukken, maar helaas”, zegt Nico Erwich van de organisatie. “Het is te gevaarlijk. Heel wrang.”