Begroting Songfestival: gat van 11,4 miljoen, maar geen extra geld van Slob

Rotterdam zoekt op dit moment nog 11,4 miljoen euro om de begroting rond het Songfestival sluitend te krijgen. Een extra kapitaalinjectie vanuit Den Haag is een optie, maar Minister Arie Slob (Cultuur) is vooralsnog niet van plan om de Rijksportefeuille te trekken.

Eerder maakte Rotterdam al bekend 15,5 miljoen euro uit te trekken voor het liedjesfestijn. Nu blijkt dat de stad nog maar 4,1 miljoen daarvan bij elkaar heeft gesprokkeld. Dat blijkt uit stukken die deze week door Shownieuws zijn gepubliceerd. Dan blijft er nog een gapend gat van 11,4 miljoen euro als gevolg.

Waar moet die 11,4 miljoen vandaan komen?

Financiële meevallers, giften, sponsoring en misschien zelfs crowdfunding kunnen volgens Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme) de kosten die het Songfestival met zich meebrengt dekken.

“Als gemeente staan we garant voor de 15,5 miljoen euro die is begroot. Op dit moment maken we een dekkingsvoorstel. Uit welke potjes alles wordt betaald, moet nog blijken”, laat een woordvoerder van wethouder Kasmi aan Hart van Nederland weten.

Niet korten op sociale posten

Zolang er maar niet wordt gekort op de sociale posten, vindt de fractievoorzitter van DENK Rotterdam Stephan van Baarle. “Als er een besparing zit op de sociale posten, bijvoorbeeld op armoedebestrijding of zorg, dan is het wat mij betreft een no-go. Dan moet er een nieuw dekkingsvoorstel komen. Ik heb er een hard hoofd in, ik ben bang dat dat toch gaat gebeuren.”

Dennis Tak van PvdA Rotterdam heeft er vertrouwen in dat er een voorstel komt dat aan ieders wensen voldoet. “Voor ons is het belangrijk dat de rekening niet bij de Rotterdammer komt te liggen. Maar ik kan me niet voorstellen dat er flink wordt gekort op armoedebestrijding om het Songfestival mogelijk te maken.”

Kijken wat er kan binnen de begroting

Wethouder Kasmi ziet voor de beveiligingskosten een rol voor het Rijk. Via zijn woordvoerder laat hij weten dat er vooralsnog geen verzoek om geld is gedaan. Minister Slob zegt ook geen vraag om geld te hebben ontvangen. “Ik vind ook niet dat je dit soort oproepen via de media doet.” Rotterdam moet eerst maar eens kijken “wat er kan binnen de begroting.”

ANP/Redactie