Opmerkelijk

Meeste stemmen gingen naar Nijntje, maar 'Nederlandse' planeet gaat toch Nachtwacht heten

Nederland heeft de naam ‘nachtwacht’ gegeven aan een verre planeet, die nu nog als HAT-P-6 b door het leven gaat. Het hemellichaam draait om de ster HAT-P-6, die voortaan Sterrennacht heet. Over de hele wereld zullen de Nederlandse namen gelden, dus ook in andere talen.

De Nachtwacht van Rembrandt (1642) en de Sterrennacht van Vincent van Gogh (1889) zijn twee van de beroemdste Nederlandse schilderijen.

Planeet Nijntje

De namen Nachtwacht en Sterrennacht zijn goedgekeurd door de Internationale Astronomische Unie, die over alle namen in het heelal gaat. Ruim honderd landen mochten een naam geven aan een ster en een planeet omdat de organisatie honderd jaar bestaat.

De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie had een wedstrijd voor de Nederlandse namen georganiseerd. Ongeveer 13.500 Nederlanders brachten daarin hun stem uit. De combinatie Moederpluis (ster) en Nijntje (planeet) kreeg de meeste stemmen, maar die viel af “omdat er sprake is van een actief intellectueel eigendomsrecht”. De reserves waren de combinaties Sterrennacht/Nachtwacht en Vuurduin/Brandaris.

Andere keuzes

De andere keuzemogelijkheden in Nederland waren Leeghwater/Cruquius (maakten polders droog) en Hurstrga/Exomna (godinnen). De vijf combinaties waren geselecteerd uit ongeveer 6100 voorstellen.

HAT-P-6 is een geelwitte dwergster. Hij staat op 905 lichtjaar afstand van de aarde, in het sterrenbeeld Andromeda. Zijn planeet is iets zwaarder dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel.

Lees ook: In de toekomst kijken we misschien wel naar planeet Nijntje

Het is niet de eerste keer dat zo’n naamwedstrijd wordt gehouden. In 2015 werd de naam van de ster 55 Cancri in het sterrenbeeld Kreeft veranderd in Copernicus, op voorstel van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). Voor de planeten eromheen werden onder meer de namen Janssen en Lippershey gekozen, twee Zeeuwen die begin zeventiende eeuw gelijktijdig de telescoop uitvonden.

Foto: Artistieke impressie van HAT-P-6b rond zijn moederster. Door: Livia Pietrow (via WikimediaCommons)