Opmerkelijk

Conducteur schoffeert blinde vrouw in overvolle tram

Samen met haar blindengeleidehond probeerde Esther in een overvolle Amsterdamse tram een plaatsje te zoeken. Maar de tramconducteur maakte het niets uit dat ze niet kon zien.

Op het moment dat er meer kinderwagens binnenkwamen sommeerde de chagrijnige conducteur Esther en hond naar de andere kant van de tram. Maar de blinde vrouw kon zich door de drukte in de tram totaal niet meer oriënteren. Gelukkig stapte op dat moment een goede vriendin van Esther in de tram. Zij kon zich ontfermen over de steeds nerveuzer wordende vrouw en haar hulphond.

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB baalt van de ontstane situatie. Volgens een woordvoerder mag zoiets niet gebeuren. Het bedrijf heeft excuses aangeboden aan Esther en er volgt een gesprek met de betreffende conducteur. “Want dit kan niet door de beugel. Je gaat als conducteur niet in een volle tram een blinde persoon vermanend toespreken.”

Het is niet de eerste keer dat mensen die afhankelijk zijn van hulphonden tegen problemen aanlopen. Volgens de stichting KNGF Geleidehonden is het moeilijk om aan te geven of dit de laatste tijd erger is geworden. Wel kunnen ze vertellen dat het een terugkerend probleem is, en dat er meer bewustwording moet worden gecreëerd.