Opmerkelijk

400 kilo na vijf maanden liefde en verzorging

Ze zijn verre van de zwaarste pompoenen ooit gewogen, maar groot zijn ze zeker. De twee zijn de trots van stadsboerderij Wolfslaar in Breda.

Medewerkers zijn de hele zomer bezig geweest om de twee reuzenpompoenen zo groot mogelijk te krijgen. En dat is een secuur werkje. De planten houden van warme zomergrond, daar groeien ze het beste op. Als de eerste kleine vruchten zijn gegroeid wordt daaruit de beste gekozen. Alleen die mag aan de plant blijven zitten, de rest wordt verwijderd. Ze laten zoveel mogelijk blad zitten, want veel groen levert veel fotosynthese op, daardoor groeit de pompoen tot ongekende proportie.

Tijdens deze herfstvakantie komen kinderen massaal kijken naar de twee uit de kluiten gewassen pompoenen; 380 kilo en 400 kilo per stuk. De medewerkers zijn geïnspireerd door een traditie in het Belgische dorp Kasterlee. Daar worden al jaren de grootste pompoenen gekweekt, om vervolgens uitgehold te worden en als boot te dienen in de jaarlijkse regatta.

De zwaarste pompoen ooit is volgens Guinness World Records trouwens in 2016 gekweekt in het Duitse Ludwigsburg; 1190 kilo.