Opmerkelijk

'Gökmen T. werkte wel mee aan vervoer', dus eist rechtbank opheldering

De rechtbank in Utrecht wil opheldering van de politie over het vervoer van Gökmen T., de man die verdacht wordt van de tramaanslag in Utrecht. T. verscheen maandag niet in de rechtbank. De mededeling was dat hij zich te heftig verzette tegen het vervoer.

De rechtbank besloot daarop dat hij toch niet hoefde te komen, terwijl hij daartoe eerder verplicht was.

Nu blijkt het verhaal mogelijk anders in elkaar te steken. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries vertelde aan het AD dat Gökmen T. wél meewerkte, maar er vanuit de Utrechtse rechtbank een telefoontje kwam dat hij in zijn cel kon blijven.

Lees ook: Advocaat moet Gökmen T. ondanks bezwaren toch bijstaan

Geen geweld

Volgens De Vries zou Gökmen T. in de gevangenis van Vlught hebben gedreigd zich te verzetten, maar na overleg met een onderhandelaar toch vrijwillig mee zijn gegaan. Hij zou zonder geweld geboeid naar een andere ruimte zijn gebracht, waar een belletje vanuit de rechtbank kwam met de mededeling: “Laat maar zitten”. De Vries denkt dat het misschien wel een communicatiefout tussen de rechtbank en de gevangenis was.

Het gerecht laat woensdag in een verklaring weten zich te hebben gebaseerd op telefonische informatie van de politie en een e-mail van de Dienst Vervoer & Ondersteuning, die transport van gevangen regelt.

“De rechtbank realiseert zich dat onder meer nabestaanden en slachtoffers met andere verwachtingen naar de zitting zijn gekomen. De rechtbank heeft de betrokken organisaties om opheldering gevraagd”, staat in de verklaring.

Nabestaanden waren woest dat T. niet aanwezig was bij de voorbereidende zitting.

Lees ook: Gökmen T. niet bij rechtszaak ondanks bevel, nabestaanden woedend: ‘In wat voor land leven we?’

Schietpartij

Bij de schietpartij op 18 maart in en bij een tram op het 24 Oktoberplein vielen vier doden en meerdere gewonden. T. heeft eerder al laten weten dat hij het Nederlandse rechtssysteem niet erkent en geen advocaat wil. De rechtbank besloot echter dat hij verplicht een advocaat krijgt toegewezen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is gepland tussen 2 en 6 maart, het is nog niet duidelijk of T. daarbij moet zijn.

ANP/Redactie