Misdaad

20 klassieke auto's van Bis op klaarlichte dag gestolen

Autorestaurateur Bis Lakhisaran uit Nijmegen schrok zich een ongeluk toen hij vorige week bij zijn loods in Groesbeek aankwam. Er hoorden 35 klassieke auto’s in te staan, maar de ruimte was helemaal leeg. 20 van die auto’s waren van hem. “Het is een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

Een BMW E30, een Nissan Fairlady, een Saab 96 en een Volkswagen-campertje. Vier voorbeelden van auto’s die hun restauratie stonden af te wachten in een loods aan de Wylerbaan in Groesbeek. Tot inbrekers tussen 5 en 7 november de loods leeghaalden. Op klaarlichte dag, ook dat nog. Een oplettende buurvrouw spotte onbekende vrachtwagens achter de loods en maakte foto’s.

Onvervangbaar wrak

In totaal maakten de inbrekers 35 klassieke auto’s buit, waaronder twintig exemplaren van restaurateur Bis. De overige “Het gaat niet om heel dure of bijzondere auto’s, maar wel om auto’s waar mensen een emotionele band mee hebben,” weet de automonteur. “Wat voor de één een wrak is, is voor de ander onvervangbaar.”

De eigenaren van de overige auto’s hadden hun kostbare bezit aan Bis toevertrouwd. Hij zou ze in de toekomst terugbrengen in nieuwstaat. Rob Witteveen had drie auto’s in de loods gestald. “De liefde voor die auto’s zit er al van kinds af aan in. De tuin van mijn ouders stond vol met auto’s. Ik heb er de tuin nu niet voor, daarom stonden ze in de loods.”

Klassieke auto’s nog niet allemaal gevonden

Witteveen heeft inmiddels al één van zijn blikken liefdes terug. “We vonden mijn Saab 96 op een parkeerplaats. Die staat inmiddels weer veilig binnen in een andere schuur. Maar die andere auto’s zijn nog niet terug. Mijn BMW schijnt zelfs op een sloperij te staan, helemaal gestript.”

Autorestaurateur Bis heeft geen flauw idee hoe dit heeft kunnen gebeuren. “Ik woon al ruim veertig jaar in Nijmegen, ik heb nog nooit woorden gehad.” Hij vreest het ergste voor zijn bedrijf. “Als al die mensen mij aansprakelijk stellen, dan kan ik de boel wel sluiten. Ik ben maar een eenmanszaak, dat kan ik niet hebben.”