Sport

Alles wat je moet weten over de Hungaroring

Dit weekend is het alweer tijd voor de laatste Grand Prix voor de zomerstop. Het Formule 1-circus strijkt neer op de Hungaroring, in Hongarije. Wij zetten belangrijke informatie over het circuit op een rij.

Wat doet Verstappen?

Max Verstappen heeft de goede vorm te pakken. Hij won twee van de drie laatste races (Oostenrijk en Duitsland) en heeft dus het momentum aan zijn zijde. In Hongarije kwam Verstappen altijd dicht bij het podium: vierde in 2015 en vijfde in 2016. Ook in 2017 werd hij, ondanks een botsing met toenmalig teamgenoot Daniel Ricciardo, vijfde. Vorig jaar was de Hungaroring Verstappen minder gunstig gezind toen hij uitviel met motorproblemen.

Podium

Vader Jos werd in 1994 derde in Hongarije. Het zou de enige keer zijn dat hij op het podium zou staan. De derde plaats in België dat jaar kreeg Verstappen pas na de diskwalificatie van Michael Schumacher.

Opvolger van Zandvoort

Al 33 jaar bezoekt de Formule 1 onafgebroken de Hungaroring. Het circuit werd in 1986 geopend als vervanger van de GP van Nederland.

Speeltuin

De Hungaroring is de speeltuin van Lewis Hamilton. De Brit won er tot nu toe liefst zes keer en is daarmee recordhouder.

Vloek

Winnen in Hongarije en in datzelfde jaar wereldkampioen worden? Allesbehalve gemakkelijk. Hamilton flikte dat kunstje dan wel vorig jaar, de vorige keer dat het lukte dateert alweer uit 2004. Michael Schumacher won toen op de Hungaroring en behaalde zijn laatste van zeven wereldtitels. De Duitser heeft ook nog altijd het baanrecord in handen. In 2004 klokte hij een rondje van 1:19,071.

Mickey Mouse

Max Verstappen noemde de Hungaroring weleens een ‘Mickey Mouse-circuit’. De baan is kort (ongeveer 4,3 kilometer) maar kent wel veertien bochten. Inhalen is erg lastig. De coureur die zaterdag de pole pakt, heeft een grote kans om ook zondag te winnen.

Tijden

De vrije trainingen zijn achter de rug. De rest van het weekend ziet er als volgt uit:

Zaterdag 3 augustus

12:00 Derde vrije training

15:00 Kwalificatiesessies

Zondag 4 augustus

15:10 Start GP Hongarije