Na de rake klappen die de coronacrisis uitdeelde in de horeca, kunnen veel restaurants zich geen lege tafels meer veroorloven. Daarom gaan steeds meer restauranthouders over op een aanbetaling bij een reservering.Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.Bij tandartsen gebeurt het al: betalen als je niet komt opdagen bij je afspraak. Nu zien ook steeds meer restaurants daar heil in. Tijdens de pandemie is het aantal restaurants dat werkt met betalen voor een reservering sterk gegroeid, blijkt volgens Trouw uit cijfers van Formitable, een online reserveringssysteem.Tientallen restaurants met aanbetaling voor reserveringIn oktober 2019 startten dertig restaurants met het vragen van een aanbetaling voor een reservering. In mei 2020, na de eerste lockdownperiode, waren dat er 142. Inmiddels zijn daar nog tientallen restaurants bij gekomen.De coronarestricties zorgen ervoor dat restaurants het zich niet kunnen permitteren dat gasten bij een reservering niet komen opdagen, en ze omzet verliezen. Vóór de coronacrisis hadden aanbetalingen voor een reservering al hun intrede gedaan in de horeca, om zogeheten no-shows - het niet verschijnen bij een reservering - tegen te gaan.'No-show kun je er niet bij hebben'Raymond Wilders, oprichter van Formitable, zegt tegen de krant dat veel restaurants momenteel niet of nauwelijks winst kunnen maken. "Bij de coronarestricties kun je geen no-shows erbij hebben", verduidelijkt hij.Daarmee doelt hij op de geldende maatregelen waardoor restaurants minder gasten kunnen ontvangen dan normaal gesproken het geval is. Volgens Trouw zorgen diezelfde regels er bovendien voor dat gasten niet meer aan de bar kunnen wachten tot er een tafeltje vrij is, als alle plekjes al bezet zijn.ANP Beeld ter illustratie, via ANP