Gezondheid

Chauffeur Dennis komt als zzp'er in de problemen door corona: 'Alles is afgezegd'

Normaal gezien zou hij nu aan de vooravond van een drukke periode staan, maar de agenda van Dennis is leeg. Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus zit de chauffeur van touringcars zonder werk.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Dennis zit met zijn handen in het haar, vertelt hij aan Hart van Nederland. “Eerst stond mijn agenda tot en met juli helemaal vol en dat is allemaal afgezegd. Niemand gaat nu met twintig mensen in een bus zitten.”

Hij is een zelfstandige chauffeur en wordt ingehuurd door twee bedrijven. Dennis vervoert mensen binnen Nederland, maar ook binnen Europa. Rond deze tijd wordt hij altijd veel ingehuurd, omdat het hoogseizoen voor de deur staat en de Keukenhof veel werk oplevert. Maar de opening van de bloemententoonstelling is voorlopig uitgesteld.

‘Arbeidsongeschiktheidsverzekering onbetaalbaar’

De touringcarchauffeur heeft weleens nagedacht over een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar dat was totaal ongunstig.”Die was toen echt onbetaalbaar, dan kan je beter zelf wat geld opzij zetten. Deze situatie zou er ook niet eens onder vallen, dus ik had er niks aan gehad.”

Op dit moment probeert hij nog wat geld binnen te halen door achter openstaande facturen aan te gaan. “Het begint nu echt spannend te worden”, aldus de chauffeur.

Zzp’ers hard getroffen

Dennis is niet de enige zzp’er die hard wordt getroffen door de coronacrisis. De zelfstandigen krijgen alleen betaald als er opdrachten zijn en die worden nu massaal geannuleerd door de uitbraak van het virus en de strenge maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan.

ZZP Nederland luidt daarom de noodklok. In een brief aan de politiek roept de organisatie op om binnen korte tijd een groot geldbedrag beschikbaar te stellen om zzp’ers te compenseren. Voorzitter Maarten Post zegt dat het belangrijk is om als kabinet nu snel te handelen.

Die oproep lijkt te zijn gehoord: premier Mark Rutte zei maandagavond in zijn toespraak op televisie dat ondernemers niet in de steek zullen worden gelaten de komende tijd. “We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat bedrijven niet omvallen door wat er nu gebeurt en dat mensen hun baan niet verliezen.”