Lifestyle & Entertainment

Hudson's Bay sluit voor het einde van dit jaar definitief de deuren

Warenhuisketen Hudson’s Bay sluit nog dit jaar alle filialen in Nederland. De warenhuisketen maakt dat momenteel bekend aan zijn personeel. Hudson’s Bay heeft vijftien winkels in Nederland, er werken circa 1400 medewerkers.

De filialen, webshop en het hoofdkantoor worden “op of voor 31 december gesloten”, aldus een verklaring. Het bedrijf heeft de afgelopen tijd “intensief samengewerkt met de ondernemingsraad en de bonden over een sociaal plan”. Daarover is overeenstemming bereikt. Donderdag waren de filialen van Hudson’s Bay gesloten. Op de deur van winkels in onder meer Amsterdam en Haarlem hing een brief met de tekst: Wegens een technische storing is onze winkel vandaag, 19 september, gesloten.

Lees ook: Weinig verdriet om vertrek Hudson’s Bay: ‘Vooral jammer van het dakterras’

Onlangs meldde Het Financieele Dagblad op basis van uitgelekte documenten dat het bedrijf de handdoek in de ring zou gooien. Maar tot zeer recent werd aangegeven dat er nog geen definitieve beslissing was genomen over de activiteiten. “Er is een kans dat we winkels sluiten, maar de definitieve beslissing is er nog niet. Het proces loopt”, zei hoofd Investor Relations van Hudson’s Bay Company toen nog.

Ontslagregeling voor personeel Hudson’s Bay

Hudson’s Bay heeft een ruimer sociaal plan afgesproken voor zijn Nederlandse personeel dan noodzakelijk. Dat benadrukken de vakbonden in een reactie op het vertrek van de warenhuisketen uit Nederland. Hoewel het nieuws er al aan zat te komen is het triest voor het personeel, menen CNV en De Unie.

Het sociaal plan werd door Hudson’s Bay met de ondernemingsraad gesloten. De bonden adviseerden het inspraakorgaan daarbij. Het Canadese bedrijf heeft vrij veel personeel met korte contracten in dienst en geeft die ook een vergoeding, hoewel dat wettelijk niet nodig is. “Het sociaal plan is uitermate correct”, beoordeelde een woordvoerster van vakbond CNV. “Ze verlaten Nederland via de koninklijke weg.”

Dat Hudson’s Bay uiteindelijk mislukt is, komt door opportunisme van veel partijen, stelt een zegsman van De Unie. “Niet alleen Hudson’s Bay zelf dat zich verkeek op de Nederlandse markt, maar ook de pandeigenaren en gemeentes die meenden een nieuwe V&D binnen te hebben gehaald.”

Omdat Hudson’s Bay relatief veel jong personeel in dienst had, denkt De Unie dat redelijk veel werknemers elders aan de bak kunnen. “We horen al van verschillende mensen dat ze door andere winkelketens zijn benaderd.”

Hudson’s Bay sluit, wat vinden we daarvan?

ANP