Dieren

Eerste bezoekers verkennen vogelparadijs Marker Wadden

Het nieuwste stukje Nederland is eindelijk open voor publiek. De Marker Wadden zijn een reeks kleine eilandjes in het Markermeer, voor de kust van Lelystad. Ze zijn de afgelopen jaren opgespoten, om een nieuw natuurgebied en vogelparadijs te creëren.

Bezoekers kunnen zaterdag met een veerverbinding oversteken, van de Bataviahaven in Lelystad naar een jachthaven op een van de Marker Wadden. Daar worden de eilanden officieel ‘geopend’. En vervolgens kunnen de bezoekers de eilanden zelf gaan ontdekken; er zijn wandelpaden en een uitkijktoren. Broedvogels hebben de Marker Wadden al ontdekt. Er broeden duizenden plevieren, visdieven, kokmeeuwen en kluten.

Alle gevolgen van dien

Het Markermeer is eigenlijk al veertig jaar een doods stilstaand water waar weinig leven in zit. Sinds de aanleg van de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen in 1976 is het Markermeer afgesloten van het IJsselmeer, met alle gevolgen van dien. Zonde van zo’n groot meer (700 km2) en dus hebben natuurorganisaties besloten een nieuwe natuurgebied in het Markermeer aan te leggen. In de hoop dat de kwaliteit van het hele gebied verbetert.

Bron: Redactie/ANP