Dieren

Duiven bruut vermoord in Amersfoort

Hij werd onaangenaam verrast woensdagmorgen, de 39-jarige Marinus Knauss uit Ermelo. Tijdens het snoeien van coniferen aan de Rustenburgerweg in Amersfoort vond hij tot zijn afgrijzen namelijk twintig duiven waarvan de nekjes waren geknakt en de pootjes waren afgeknipt.

Niet eerder deed Marinus, ook wel Rini genoemd door zijn collega’s van Groenbedrijf Sight Landscaping, zo’n schrikbarende vondst tijdens werkzaamheden. Een aantal duiven lagen volgens hem los onder de coniferenhaag, de meeste vogels waren verstopt in een naastgelegen doos. Rini: “Ik zag meteen dat dit niet goed was. Alle pootjes waren afgeknipt. Ze lagen er nog niet zo heel lang want de duiven waren niet stijf en ik zag ook nog bloed uit de snaveltjes komen. Het was erg akelig om te zien.”

Toen Rini toevallig een wijkagent verderop in de straat zag lopen, trok hij hem direct aan zijn jas. “Die nam ze mee en zou proberen om de eigenaar te achterhalen. Ik denk alleen wel dat dit lastig is.”

Rini, die zelf ook duivenmelker is, heeft zijn vermoedens over wat er is gebeurd. Rini: “Omdat alle pootjes eraf waren geknipt zou het de dader wel eens om de duivenringen gegaan kunnen zijn. Die kosten een paar euro per stuk. Die zijn voor duivenmelkers prima te hergebruiken na een reset. Ik hoop echt dat diegene die dit heeft gedaan gepakt wordt.”