112

Verdacht pakket Poolse supermarkt Aalsmeer blijken onschuldige broodjes

Voor de Poolse supermarkt aan het Molenpad in Aalsmeer werd zondagochtend een verdachte doos gevonden. De politie zette, vanwege de recente aanslagen op Poolse supermarkten, groot in. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam ter plaatsen om het pakket te onderzoeken.

Na onderzoek bleek het echter niet om een explosief, maar om een doos met broodjes te gaan. De politie laat weten dat er afspraken worden gemaakt zodat “dit soort leveranties niet tot dergelijke verdachte situaties kunnen leiden”.

Vanwege de dreigende situatie werden de bewoners geëvacueerd, zij kunnen inmiddels weer terugkeren naar hun woning.

Lees ook: Politie houdt rekening met één groep daders van aanslagen Poolse supermarkten

Aanslagen

In Aalsmeer was al eerder een explosie bij een Poolse supermarkt, die staat aan de Ophelialaan. Sinds december zijn er vijf ontploffingen geweest bij Poolse supermarkten, die worden gerund door Irakese Koerden. Naast die eerste in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther en in Beverwijk, waar twee keer bij dezelfde winkel explosies waren, bleef het een tijdje rustig. In januari was er opnieuw een aanslag op een Poolse supermarkt. Dit keer was de winkel Warszawa XL aan het Paletplein in Tilburg het doelwit.

Dinsdag kregen de explosies aandacht in het programma Opsporing Verzocht. De politie vermoedt een mogelijk verband tussen de zaken. In Opsporing Verzocht werd gemeld dat de familie die de zaak in Tilburg in handen heeft, ook de zaken in Aalsmeer en Beverwijk exploiteert.

Foto verdachte

Van een verdachte die waarschijnlijk betrokken was bij de ontploffing in Heeswijk-Dinther werd in december een foto openbaar gemaakt. Dat leidde tot een aantal tips, maar de gouden tip zat er niet tussen. Dinsdagavond werd een nieuw spoor gemeld: bij meerdere aanslagen zijn resten aangetroffen van jerrycans, vermoedelijk steeds van hetzelfde soort. Het gaat om gele jerrycans die bij Shell-tankstations te koop zijn. Mogelijk zijn de jerrycans kort voor de aanslagen gevuld bij een benzinestation.

ANP/Redactie

Beeld: HFV Photo Services


Hart van Nederland ochtendbulletin

Hart van Nederland is nu ook elke ochtend op tv! Van 6.30 tot 10.00 uur praten we je op SBS6 bij over het laatste nieuws uit Nederland en krijg je het laatste Shownieuws. Op zaterdag zijn we er van 7.00 tot 10.00 uur en op zondag van 7.00 tot 9.00 uur.