Mensen trekken massaal naar Vaals voor sneeuwtoerisme

Net als vrijdag en zaterdag proberen talloze automobilisten zondag het sneeuwlandschap bij het Zuid-Limburgse dorp Vaals te bereiken. Ondanks oproepen van gemeente en politie om weg te blijven schuiven ook zondag weer talloze mensen aan in de files rond de enige plek in Nederland waar nog wat sneeuw ligt.

Wel laat de woordvoerder van de gemeente Vaals weten dat het zondag minder druk is dan zaterdag en er minder verkeers- en parkeerproblemen zijn.

Lees ook: Sneeuw trekt hordes dagjesmensen naar Vaals, boa’s schrijven veel boetes uit

Handhaving

Bij een rotonde op de Rijksweg houden verkeersregelaars auto’s aan en vragen de inzittenden om niet verder richting het dorpje Vijlen of het Drielandenpunt in Vaals te rijden. Het is weer druk, zei een woordvoerder van de gemeente Vaals.

“De handhavers vragen de mensen wat hun doel en bestemming is en als ze er niet per se moeten zijn, op een andere dag terug te komen. Ook wijzen ze de inzittenden er op dat er streng wordt gehandhaafd op fout- en wildparkeren. Maar meer dan een vriendelijk verzoek om niet door te rijden kunnen we niet doen.” Hij kon niet zeggen hoeveel automobilisten desondanks het gebied in rijden.

Lees ook: Drukte bij verschillende natuurgebieden, verkeer tegengehouden

Drielandenpunt

Ook rond het Drielandenpunt in Vaals is het erg druk. De toegangsweg naar dit hoogste punt in het heuvelland is toegankelijker en breder is dan die naar Vijlen. “Maar ook hier geldt: bij foutparkeren wordt streng opgetreden”, aldus de woordvoerder. Zaterdag schreven boa’s meer dan honderd boetes uit. De bermen langs de bossen waren toen platgereden door parkerende auto’s.

De politie doorkruist het gebied met extra patrouilles. De woordvoerder verwacht dat de drukte rond de schemering weer zal afnemen.

Lees ook: Friese boer deed bijna al zijn schapen weg uit angst voor wolven en wil nu hek om de provincie

Natuurgebieden

Ook in andere delen van Nederland is het druk. Veel mensen trekken naar natuurgebieden in onder meer Brabant. Ook in Lage Vuursche (provincie Utrecht) is het weer druk, hoewel de gemeente zondagochtend nog had opgeroepen om niet met de auto naar het gebied te komen. Zaterdag moest het gebied worden afgesloten omdat teveel bezoekers met de auto waren gekomen.