Dieren

Snijteam universiteit klaart monsterklus op Vlieland: aangespoelde potvis opengesneden en onderzocht

Het snij- en onderzoeksteam van de Universiteit Utrecht nam vandaag de aangespoelde potvis bij Vlieland onder handen. Tijdens de monsterklus ontleedden ze het zoogdier en werd gezocht naar de doodsoorzaak. Ook werden de organen en vetdikte bekeken.

Bioloog Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht is een van de leden van het ‘snijteam’ dat is samengesteld door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Samen met vijf andere collega’s stond zij vandaag tot haar knieën in de potvis om te achterhalen hoe het dier geleefd heeft en hoe hij bij onze kust terecht is gekomen. “We gaan alles onder de microscoop bekijken met als doel om te achterhalen waaraan de potvis overleden is”, vertelt IJsseldijk.

Lees ook: Potvis neemt de verkeerde afslag en spoelt aan op strand Vlieland

Het gevaarte wordt door allerlei grote machines opengesneden en alle ingewanden worden er uitgehaald en onderzocht. Hoe oud was het dier? Wat zit er allemaal in zijn maag? Waardoor is hij in de Noordzee terecht gekomen? Allemaal vragen waarop hopelijk snel antwoord komt.

Naturalis

Als dit postnatale onderzoek is afgerond worden alle losse stukken na dit weekend in een container gestopt en vernietigd. Alleen Naturalis heeft aangegeven nog een borstvin te willen veiligstellen, maar verder blijft er op wat kleine stukjes na niets over van de walvis. Donderdag werd de mannetjespotvis gespot voor het strand van Vlieland. Het dier van rond de tien meter lang was toen nog in leven, maar zijn conditie was zo slecht, dat hij niet meer gered kon worden.