Politiek

Rutte en De Jonge in debat met kritische Tweede Kamer over vaccinatiebeleid

Update: het coronadebat in de Tweede Kamer is inmiddels afgelopen

In de Tweede Kamer wordt dinsdag opnieuw gedebatteerd over de vaccinatiestrategie van het kabinet. Vooral minister Hugo de Jonge staat een zwaar debat te wachten. Hij besloot maandag onder zware politieke druk dat het prikken tegen het coronavirus toch twee dagen eerder kan beginnen dan gepland.

Als eerste werd vrijdag 8 januari genoemd als startdatum voor het uitdelen van de vaccinaties. De Jonge erkende maandag ook dat het prikken vroeger in het jaar van start had kunnen gaan als hij de GGD’en eerder opdracht had gegeven om te starten met de voorbereidingen.

Oppositie blijft kritisch

Ondanks die boetedoening én de toezegging om alsnog iets eerder te gaan vaccineren, blijft de oppositie zeer kritisch op De Jonge. Veel partijen zullen in het debat meer daadkracht eisen van het kabinet om verdere problemen met het vaccinatiebeleid te voorkomen.

Flinke deuk in vertrouwen

De rommelige vaccinatiestrategie van De Jonge, waardoor Nederland als laatste land in Europa start met inenten, heeft een flinke deuk geslagen in het vertrouwen van Nederlanders in de minister, zo bleek maandag uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel.

Lees ook: Vertrouwen in minister De Jonge krijgt klap door vaccinatiebeleid: een derde eist aftreden

Ruim veertig procent van de respondenten zegt minder vertrouwen te hebben in de minister door het vaccinatiebeleid. Voor een derde is de maat helemaal vol: zij willen dat De Jonge aftreedt.


Hart van Nederland ochtendbulletin

Hart van Nederland is nu ook elke ochtend op tv! Van 6.30 tot 10.00 uur praten we je op SBS6 bij over het laatste nieuws uit Nederland en krijg je het laatste Shownieuws. Op zaterdag zijn we er van 7.00 tot 10.00 uur en op zondag van 7.00 tot 9.00 uur.